Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna? O złym wpływie cukru na zęby, wiadomo już od dawna, jednak trochę się zastanawiamy ponad tym, jak cukier oddziałuje na system. Czy zatem cukier to wyłącznie niewinny dodatek do potraw i napojów?
Cukier – czy jest trucizną?
Naukowcy w poprzednim etapie zmienili zdanie – odkryli, iż zatem nie tłuszcz ponosi odpowiedzialność za plagę otyłości w regionach dobrobytu. To cukier jest dokładny za nadwagę a otyłość, więc on poddaje, wzmaga apetyt, powoduje cukrzycę, bulimię i zaburzenia metabolizmu. Według badań przeciętny Europejczyk kosztuje około 120 g cukru każdego dnia, istnieje wtedy równowartość prawie 25 łyżeczek i 480 pustych kalorii!
Bierz na nowe nazwy cukru
Podczas wybierania gotowych produktów, myśl na nowe nazwy cukru w zespole. Cukier może zamykać się pod nazwami: glukoza, sacharoza, inwertyna, laktoza, syrop kukurydziany, słodowy, dekstroza, maltoza, fruktoza. Jeśli wszystek z ostatnich składników pojawi się w Twoim produkcie spożywczym, zalecamy uwagę, dlatego ten efekt może wywoływać dużo cukru.
Słodzik zamiast cukru?
Czy zdrowa dieta pod okiem eksperta zakłada stosowanie słodzika zamiast cukru? Podobnie do cukru, słodzik może zamykać się pod wieloma nazwami. Najpopularniejsze słodziki to: sacharyna, aspartam, acesulfam, neohesperydyna, cyklaminiany, sorbitol, mannitol, izomalt, taumatyna, maltitol, laktitol, ksylitol. Słodzik jest aż sześćset razy słodszy od cukru, dzięki czemu ważna korzystać go w ograniczonej kwocie. Słodzik prawie nie zawiera też kalorii, wtedy nie wpłynie źle na wagę. Kolejną zaletą słodzików istnieje wtedy, iż nie psują zębów. Zatem czy słodzik ma właściwości? Tak, należy szczególnie myśleć na aspartam, cyklaminę i sacharynę.
Aspartamu nie mogą spożywać osoby narzekające na chorobę dziedziczną – fenyloketonurię, ponieważ ma on toksyczny dla nich element. Nie należy stosować aspartamu w potrawach i napojach, jakie są ogrzewane, ponieważ powyżej 100 st. C zatrzymuje się on toksyczny i traci swoje zalety słodzące, wtedy nie można łączyć go do wypieków i herbat.
Aspartam, cyklaminy i sacharyna według wielu badań mogą stanowić kancerogenne – czyli rakotwórcze. Cyklaminiany obowiązują w reakcje z pewnymi lekami.
Cukier – to nas truje!
Nadmiar cukru wywiera silnie negatywny skutek na funkcjonowanie mózgu, powoduje ospałość i skuteczny spadek naszej zdolności analizy i zapamiętywania.
W 1957 roku dr William Coda Martin sklasyfikował cukier rafinowany jako truciznę. Według Coda Martin, cukier jest pozbawiony swoich sił witalnych, witamin a substancji mineralnych. To, co oferuje cukier, to dobre, rafinowane węglowodany. Lecz to, co usunięto – białka, witaminy a substancje mineralne są przyczyną niekompletnego metabolizmy węglowodanów. Daje to, otwieranie się toksyn – kwasu pirogronowego także drugich nienormalnych cukrów. Kwas pirogronowy akumuluje się w środku a sposobie nerwowym, a nienormalne cukry w morzach ciałkach krwi. Wpływa zatem na oddychanie cel i zawiera brak niezbędnej ilości tlenu do działania organizmu.
Nie zwracamy sobie sprawy, że jedni przyczyniamy się do zachwiania równowagi naszego systemu. Natura sama gwarantuje nas przed nagłym szokiem spowodowanym dużym spożyciem cukru. Codziennie spożywany cukier powoduje stan ciągłego nadmiernego zakwaszenia. Do przywrócenia trwałości a dla zabezpieczenia krwi organizm nasz pobiera jeszcze popularniejszą zawartości pierwiastków dotąd skrzętnie zbieranych i składowanych w swym ciele. Przykładem mogą stanowić bliskie kości oraz zęby, z jakich jest pobrane tyle wapnia, że staje nie tylko próchnica, ale następuje ogólne osłabienie. Często poprzestajemy na prawie, że cukry obok tłuszczów są w swym organizmie głównym źródłem energii, a a są niezbędnym paliwem podtrzymującym procesy życiowe. Należy przypomnieć, że przy zbilansowanej diecie, niezbędną ilość cukru dostarczają warzywa oraz owoce.
Nawet najmniejsza zawartość cukru, nie jest obojętna dla polskiego systemu. Cukier oddziałuje na jakiś organ własnego ciała. Wątroba magazynuje cukier w sytuacji glukozy (glikogenu). Dzienny pobór cukru rafinowanego (powyżej wymaganej ilości naturalnego cukru) chroni ją a dodaje do dużej objętości, a nadmiar glikogenu wraca do własnej krwi w sytuacji kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe przechodzą do wszelkiej stronę ciała i gromadzona są w najmniej wolnych miejscach, takich jak: brzuch, pośladki, piersi i biodra. Gdy znaczenia te są już wypełnione, kwasy tłuszczowe przechodzą do aktywnych narządów, takich jak uczucie i nerki. Następuje osłabienie ich wielkości, następnie tkanki ulegają degeneracji i przeistaczają się w tłuszcz. Powstają zakłócenia ciśnienia krwi, uszkodzeniu ulega parasympatyczny układ nerwowy, układ krążenia obwodowego i limfatycznego, a jakość czerwonych ciałek tworzy się zmieniać. Występuje nadmierna ilość białych ciałek, a proces bycia tkanek ulega spowolnieniu.
Wybierając cukier do swoich dań, staraj się wybierać dobrze i biały cukier, zastąp brązowym, bądź ksylitolem lub stewią. W Gabinecie Dietetyki i Utrzymywania Małgorzata Stanior staramy się doradzać pacjentom, który cukier przechodzić do dużych potraw. Pamiętaj, że ograniczenie cukru może dobrze wpłynąć na bycie Twojego organizmu.
zobacz również Cukier – niewinny dodatek czy groźna trucizna?